Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Το χωριό

Η Αγιάσος είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λέσβου με πλούσια εμπορική κίνηση και έντονη λαογραφική παράδοση, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες της Β.Α. πλαγιάς του Ολύμπου, μέσα σε άφθονη βλάστηση.

Δρόμοι στενοί, γραφικοί, ανηφορικοί, σας γυρίζουν πραγματικά σε μια άλλη εποχή. Σπίτια απλά, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά, με ξύλινα μπαλκόνια και γλάστρες με κάθε λογής λουλούδια.

Xor3.jpg (23992 bytes)

Οι κάτοικοί του, άνθρωποι “ιδιαίτεροι”, που διακρίνονται κυρίως για την οξύνοια, την εργατικότητα , την έντονη πνευματικότητα, μα και για το μόνιμα καλοπροαίρετο περιπαιχτικό τους ύφος, εκπέμπουν φως και γίνονται μεταγωγοί ψυχικής καλλιέργειας σε όλους με όσους συναναστρέφονται. Δασκαλομάνα λέγεται από πολλούς η Αγιάσος και είναι αλήθεια, αφού ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών προέρχονται από αυτήν.
Η περιοχή της Αγιάσου είναι γεμάτη από πράσινο. Εκτάσεις από καστανιές, καρυδιές, μηλιές, βυσσινιές, καθιστούν το τοπίο μοναδικό σε φυσική ομορφιά χειμώνα - καλοκαίρι. Η ανθοφορία της περιοχής είναι πολύ αξιόλογη, κυρίως την Άνοιξη. Ανεμώνες με φανταστικά χρώματα κυκλάμινα, παιώνιες και άγριες ορχιδέες έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα του μαγευτικού τοπίου.
Xor1.jpg (20350 bytes)
Το χωριό έχει δύο εισόδους η πάνω και η κάτω, μια που σας οδηγούν αντίστοιχα στο πάνω και κάτω μέρος του χωριού. Αν θέλετε να διαλέξτε την πάνω είσοδο, θα πρέπει να πάρετε λίγο πριν φθάσετε στο χωριό, στο Σταυρί, τη διασταύρωση που οδηγεί στο Μεγαλοχώρι και βρίσκεται στα αριστερά της κύριας οδικής αρτηρίας.

Η μετοίκηση μεγάλου πλήθους ανθρώπων στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγιάσο, και μάλιστα πολλών καλών τεχνιτών κάθε είδους και η αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση ενός χωριού, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών βιοτεχνιών που τα προϊόντα τους άριστα ποιοτικά έγιναν γρήγορα γνωστά και περιζήτητα σε όλο το νησί.
Από τα τέλη του περασμένου αιώνα μάλιστα η δημιουργία πέντε ατμοκίνητων ελαιοτριβείων δημιούργησε βιοτεχνίες κατασκευής ειδικών σάκων για τον πολτό της ελιάς.

Σήμερα η ραγδαία εξάπλωση της νέας τεχνολογίας είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανισθεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της δραστηριότητας. Το γεγονός αυτός αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους από το 1952 και για αρκετά χρόνια μετά, η Αγιάσος αιμορράγησε, χάνοντας με τη μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική, μεγάλο, μέρος από το ανθρώπινο δυναμικό της.

Το όνομα

Το όνομα προέρχεται από την επιγραφή της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς που έφερε ο Αγάθων από τα Ιεροσόλυμα ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ. Αγία Σιών η εικόνα, Αγία Σιών το μοναστήρι. Οι πιστοί που θα πήγαιναν για προσκύνημα έλεγαν: “Πάμε στην Αγία Σιών” ή “πάμε στην ΑγιάΣων” και η αιτιατική ηχητικά “Αγιάσον” έγινε και ονομαστική “Αγιάσος”.

Έτσι η Παναγία είναι η αιτία όχι μόνο της δημιουργίας του χωριού αλλά και της ονομασίας του. Κι αυτό οι Αγιασώτες το έχουν συνειδητοποιήσει και τρέφουν απεριόριστο σεβασμό προς τη Θεομήτορα, πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτόν που τρέφει οποιοσδήποτε πιστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου