Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Αξιοθέατα

  • Η εκκλησιά της Παναγιάς, βασικός πόλος έλξης όλων των επισκεπτών είναι τρίκλιτη Βασιλική, περιτριγυρισμένη από ψηλούς τοίχους, αφού παλιά ήταν μοναστήρι. Στο τέμπλο μπροστά, σε μια επικλινή βάση, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του 4ου αιώνα μ.Χ. που έφερε ο Αγάθων ο Εφέσιος από τα Ιεροσόλυμα. Από πάνω ακριβώς πιστό αντίγραφο του 12ου μ.Χ αιώνα, καλυμμένο με ασημένιο επίχρυσο φύλλο, Ένα μεγάλο πλήθος παλιών Βυζαντινών εικόνων είναι τοποθετημένο σε προθήκες. Περισσότερες πληροφορίες για το ναό, θα βρείτε στο ιστορικό του χωριού .
  • Ο Ax1.jpg (11508 bytes)"Κήπος της Παναγιάς" μια ολόδροση περιοχή απ΄ όπου υπάρχει μια καλή θέα του χωριού από κάτω προς τα πάνω. Εδώ θα βρείτε και ένα θεόρατο πλάτανο 600 ετών, όπου όπως αναφέρεται κάτω από τα επιβλητικά κλαδιά του χόρεψε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
  • Τα παρεκκλήσια των "Αγίων Αποστόλων" - μέσα στον αυλόγυρο του ναού της Παναγίας με αξιόλογη αρχιτεκτονική και
    της "Ζωοδόχου Πηγής" , όπου κατά την παράδοση στη θέση αυτή υπήρχε η Σκήτη του Κομιστή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, Αγάθωνος του Εφέσιου κατά τους χρόνους της εικονομαχίας.
  • Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας Αγιάσου
    Βρίσκεται στη περιοχή “Καμπούδι” στη πάνω είσοδο του χωριού. Είναι ο δεύτερος μεγάλος Ναός της Αγιάσου. Χτίστηκε το 1870 και είναι πιστό αντίγραφο της εκκλησίας τους Παναγίας και των άλλων Βασιλικών του 18ου αιώνα που επικρατούσαν στη Λέσβο.
    Έχει πολλές αξιόλογες εικόνες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, Άξιο μνείας είναι το καμπαναριό της εκκλησίας μικρό και κομψό.
    Στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος που είναι το πανηγύρι της εκκλησίας αρχίζει ουσιαστικά η καλοκαιρινή περίοδος για τις δραστηριότητες του χωριού.
    Η επίσκεψη στην εκκλησία είναι πολύ εύκολη αν μπείτε στο χωριό απ’ την πάνω είσοδό του, που θα τη βρείτε στρίβοντας στη διασταύρωση αριστερά, προς Μεγαλοχώρι.
  • Η πλατεία της Αγοράς με το νεοκλασικό καφενείο καφενταρία.
  • Το "Καστέλι" ένα φανταστικό ύψωμα κατάφυτο από πεύκα στα βορειοδυτικά της κωμόπολης και σε υψόμετρο 600m. Εκεί ανάμεσα σε ανθόκηπους και λαχανόκηπους βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Ταξιάρχη. Διακρίνονται ακόμη κατάλοιπα μεσαιωνικής οχύρωσης.
  • Λίγο πρίν ανηφορίσουμε για την Αγιάσο η "δεξαμενή της Καρύνης" ρωμαϊκής εποχής βουτηγμένη ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, ένα απ’ τα οποία είναι ξακουστό για την τεράστια κουφάλα του.
  • Λαογραφικό Μουσείο
    Λειτουργεί στο χώρο της αυλής του Ναού. Εδώ υπάρχει μια εξομοίωση με δωμάτιο Αγιασώτικου σπιτιού. Περιέχει πολύτιμα έργα λαϊκής τέχνης (κεντήματα, υφαντά, ενδυμασίες, παλαιά χάλκινα οικιακά σκεύη και άλλα), παλαιό τιμαλφή από δωρεές πιστών ( δακτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, κουλαγίνες, καρφίτσες
    , πόρπες κλπ.) νομίσματα παλιά κ.ά., ενώ μια "Αγιασιώτικη γωνιά" απεικονίζεται σ' ένα τμήμα του Μουσείου.
  • Εκκλησιαστικό Μουσείο
    Λειτουργεί στον περίβολο του Ναού. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια που εκεί εκτίθενται ο τίμιος Σταυρός στον οποίο υπάρχει το τίμιο ξύλο, τα ιερά λείψανα των αγίων, τα ιερά σκεύη, οι παλαιές κανδήλες (18ου αιώνα), το χρυσό κεντητό επιτραχήλιο (16ου αιώνα) , τα χρυσοκέντητα επιμάνικα, ο κεντητός επιτάφιος της Παναγιάς, κεντητά καλύμματα, ένα παλαιό προσκυνητάρι, ένα παλαιό "Βενετσιάνικο" έπιπλο κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου