Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πολιτισμος

Το 1894 στη Τουρκοκρατούμενη Αγιάσο μία ομάδα ανθρώπων , με βαθιά την πίστη στα γράμματα και στην παιδεία , δημιούργησαν ένα σωματείο ,το Αναγνωστήριο Αγιάσου "Η ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ " , που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και έγινε ένας πλούσιος φωτοδότης φάρος για όλη τη Λέσβο.

Όλα αυτά τα χρόνια το σωματείο από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες στον εθνικό , στον κοινωνικό και στον πνευματοκαλλιτεχνικό τομέα.

Τα κτίρια του Αναγνωστηρίου

Ευρίσκονται στην είσοδο του χωριού .

Ο επισκέπτης της Αγιάσου θα δει ένα ωραίο και επιβλητικό κτίριο.

Είναι το κτίριο της βιβλιοθήκης και του κινηματοθεάτρου.

Στο κτίριο αυτό στεγάζεται η πλουσιότατη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου , οι αίθουσες μελέτης , το γραφείο του Δ.Σ. και η αίθουσα πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - θεάτρου , που περιλαμβάνει μεγάλη σκηνή , ευρύχωρη πλατεία θεάτρου και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου , ένα παραδοσιακό κτίριο.

Στους χώρους του εκτίθεται πλούσιο λαογραφικό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από δωρεές των κατοίκων, όπως τοπικές φορεσιές, υφαντά , κεντήματα , κεραμικά , είδη ξυλοτεχνιας και μεταλλοτεχνίας , σκεύη και αντικείμενα οικιακής , γεωργικής και ποιμενικής χρήσης , φωτογραφικό υλικό κλπ.

Στο ισόγειο στεγάζεται η Πινακοθήκη του Αναγνωστηρίου με έργα κυρίως Λεσβίων ζωγράφων.

Η βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου αριθμεί αρκετές χιλιάδες βιβλία παλιά και νέα , ελληνικά και ξενόγλωσσα , που καλύπτουν πολλούς κλάδους.

Υπάρχουν και μαγνητοταινίες ,όπου έχουν ηχογραφηθεί δεκάδες παραδοσιακά μουσικά κομμάτια.

Επίσης πολύτιμο είναι και το φωτογραφικό υλικό από την θεατρική δράση του Αναγνωστηρίου.

Σήμερα στο Αναγνωστήριο λειτουργούν δανειστικό τμήμα βιβλίων ,παιδικό μουσικό τμήμα , παραδοσιακή κομπανία , θεατρικά τμήματα για μικρούς και για μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου